Si fa unes setmanes s’incorporava l’emissió de Catalunya Ràdio als altaveus de Google, ara és el torn de Catalunya Informació.

Si sou usuaris dels altaveus connectats que utilitzen el Google Assistant per a rebre les nostres ordres per veu haureu notat que des de l’agost de l’any passat, 2019, no podeu accedir a les emissores de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), en un moviment semblant al que va fer la BBC uns mesos abans. Ara, però, ja és possible tornar a escoltar dues de les emissores (Catalunya Ràdio i Catalunya Informació) i accedir al servei de titulars de Catalunya Informació i d’altres clips que es poden incorporar al servei de notícies de l’assistent.

Analitzem, però com s’ha realitzat aquest canvi. Si bé la BBC va sortir de l’entorn de TuneIn (el sistema per defecte que fan servir tant Alexa com Google Assistant per accedir a les ràdios de tot el món), quan ho va fer ho tenia tot lligat perquè els oients no deixaren mai de rebre el servei i fer-ho de la manera més orgànica possible, així, si fins aleshores l’ordre que li donàvem als altaveus era «reproduce BBC Radio 4» i automàticament ens posava la reproducció a través de TuneIn, des del moment del canvi l’ordre no va canviar però el servei va passar a ser el propi de BBC Sounds, de forma totalment transparent per a l’usuari. Aquest canvi responia al fet que si un usuari fa servir TuneIn, l’emissora no rep dades dels usuaris per tal d’incloure publicitat dirigida o fer estudis d’audiència, cosa que sí que poden fer si s’utilitza el seu propi sistema d’invocació.

A la CCMA van decidir, doncs, tirar pel dret, però sense tenir l’alternativa enllestida, van tallar l’accès als streams amb els altaveus de Google (i també als d’Alexa), de forma que els oients que havien adquirit el costum d’escoltar la ràdio d’aquesta manera quedaven orfes i no els quedava altra opció que passar-se a altres emissores de la competència, ja fossin en català o espanyol (o altres idiomes), i adquirir el costum d’escoltar-les, amb tot el que això comporta (ja sabeu com és de difícil canviar el costum i més en el món de la ràdio).

També cal esmentar que els altaveus connectats tenen la possibilitat de crear rutines, on hi podem inserir l’ordre de reproduir una o altra emissora i, fins i tot, programar la rutina per horari, de forma que ens desperti cada matí amb la informació del temps, de la nostra agenda del dia i engegar la nostra emissora preferida mentre ens llevem, desdejunem i ens preparem per a anar a la feina, i si disposem de més d’un altaveu a casa podem programar també que la reproducció s’iniciï en tots ells o en un grup determinat, facilitant-nos que no deixem d’escoltar l’emissora mentre ens movem per casa, a mode de fil musical, sense haver de posar el volum al màxim per a arribar a tots els racons de casa.

Ara, des de fa uns mesos, la CCMA va llançar les habilitats d’Alexa, una per cada emissora, que degut a les característiques de l’ecosistema d’Amazon s’integra prou bé amb tot el que hi podem fer amb el seu assistent. No passa el mateix, però, amb els altaveus que fan servir l’assistent de Google, on fa unes setmanes la CCMA va llançar, en periode de proves, el que a Google anomenen actions, en un primer moment de Catalunya Ràdio, també amb l’incorporació dels resums de notícies esmentats anteriorment, i ara amb Catalunya Informació. Per tal d’escoltar el directe només cal dir «Quiero hablar con Catalunya Ràdio (o Informació)» i, tot seguit, una fanfàrria seguida d’una locució ens donarà la benvinguda i ens anunciarà el programa que s’està emetent.

Fins aquí tot bé, però és que ha passat gairebé un any, on els costums s’han perdut i, tot i que l’audiència a través d’aquests altaveus pot ser residual, sí que han creat un hàbit entre la gent que els fa servir, i les emissores de la CCMA no hi han estat, mentre que les altres no han marxat mai. A més a més, en fer servir aquest tipus d’action perdem la possibilitat d’escoltar les emissores dins d’un grup d’altaveus (i cal dir que no funciona la reproducció, per exemple, al Lenovo Smart Clock, un altaveu que fa de despertador, just el tipus d’altaveu on no hi haurien de faltar).

Si voleu provar les actions dels directes de les emissores de la CCMA aquí us deixem els enllaços:

Catalunya Ràdio

Catalunya Informació

Neeo.es

En este artículo

Iniciar conversación

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.