Aquest migdia, TV3, À Punt Mèdia i IB3 han presentat als mitjans “Frederica Montseny, la dona que parla”, una coproducció de TV3, Distinto Films i Voramar Films, escrita per Rafa Russo i Mireia Llinàs; dirigida per Laura Mañá, i protagonitzada per Màrcia Cisteró. El film s’estrenarà dilluns, Dia Internacional de les Dones, a les 21.55 conjuntament amb les televisions públiques del País Valencià, À Punt, i de les Illes Balears, IB3.

La presentació s’ha fet en una roda de premsa per videoconferència, amb la presència de Vicent Sanchis, director de TV3; Alfred Costa, director general d’À Punt Mèdia; Andreu Manresa, director general d’IB3; Cèsar Martí, director de continguts i programació d’À Punt Mèdia; Oriol Sala-Patau, cap de Ficció i Cinema de TV3; Miriam Porté, productora de la pel·lícula; Miquel Curanta, director de l’ICEC; Laura Mañá, directora; Màrcia Cisteró, actriu protagonista que dona vida a Frederica Montseny, i Emilio Gutiérrez Caba, que interpreta el president Largo Caballero.

També hi han assistit els guionistes Rafa Russo i Mireia Llinàs; el coproductor del film, Pedro Pastor, i l’actor Òscar Muñoz, que interpreta el paper de Germinal Esgleas.

L’acte ha començat amb la benvinguda de Vicent Sanchis, en aquesta presentació “d’una gran pel·lícula i una gran història, la de la primera dona ministra d’un govern a Europa. Una història que gràcies a ‘Frederica Montseny, la dona que parla’, quedarà com a patrimoni per a futures generacions. I aquesta és una de les funcions de TV3 com a mitjà públic”. També ha volgut expressar la satisfacció d’haver pogut estrenar-la conjuntament amb les televisions públiques del País Valencià i les Illes Balears, À Punt i IB3; i el fet de fer-ho el 8 de març, “Dia Internacional de les Dones, que en el cas de TV3 marcarà el punt de partida d’una setmana de programació centrada en aquesta temàtica”.

Alfred Costa, director general d’À Punt Mèdia, ha felicitat els equips tècnics i artístic de la producció per l’excel·lent resultat i ha afegit que la participació de la televisió pública valenciana és un exemple més que “els gestos fan més per les polítiques d’inversió en els sectors audiovisuals autonòmics del que ens imaginem”. També ha donat l’enhorabona a tots els que han participat en aquesta producció amb “bones idees, bon desenvolupament, bons productes, talent de tots els territoris que hi participen… Res pot eixir malament.

Andreu Manresa, director general d’IB3, ha començat explicant que “és la televisió més petita però no per això menys compromesa amb la llengua, el civisme i el feminisme, uns valors transversals dels programes”. I ha expressat la voluntat de continuar fent projectes en col·laboració amb les televisions públiques d’àmbit comunicacional en llengua catalana.

Oriol Sala-Patau, cap de Ficció i Cinema de TV3, ha volgut recalcar la importància de les “TV movies” “perquè són la manera d’apropar a l’audiència productes audiovisuals de molta qualitat: ben dirigits, ben rodats, amb actors de primer ordre… que es podran recuperar sempre”. En parlar en concret de “Frederica Montseny, la dona que parla”, s’ha mostrat orgullós del resultat i que es pugui estrenar en aquesta data tan sonada, que “esperem, repeteixi èxits d’audiència recents com ‘La mort de Guillem’, ‘Èxode’ o ‘La dona del segle’”.

Miriam Porté, productora de la pel·lícula, ha explicat que tradicionalment les històries s’han explicat a través de les mirades masculines i que ja fa temps que a la productora “ens vam proposar aquest tipus de projectes per visibilitzar aquestes figures que han participat en el canvi de la història però que no han tingut el seu espai”. També ha destacat el talent dels guionistes i la intel·ligència de la directora com a elements clau d’aquest resultat de tanta qualitat.

Laura Mañá, directora de la pel·lícula, ha remarcat la importància dels referents per a la gent jove, en el moment actual “necessitem que coneguin les noies que han tingut un gran poder de lideratge, que sàpiguen que hi han sigut i què han fet”. I ha explicat  que amb aquesta pel·lícula, a banda de recuperar aquesta figura històrica, també s’ha aplicat a l’hora d’escollir l’equip tècnic.

També han intervingut els protagonistes Màrcia Cisteró, que dona vida a Frederica Montseny, i Emilio Gutiérrez Caba, que interpreta el president Largo Caballero. Han parlat de com han abordat els personatges, com s’han documentat per posar-se en la pell de cadascun i què els ha semblat el resultat final. Màrcia Cisteró ha explicat:  “Em vaig documentar tant com vaig poder per amarar-me del seu caràcter: biografies, discursos, escrits –tractats, novel·les- i algun documental m’han servit per amarar-me del seu caràcter.” Per la seva banda, Emilio Gutiérrez Caba, que s’ha reconegut admirador del personatge que ha interpretat, ha explicat:  “He pogut oferir una imatge sòlida, molt seriosament preparada i fatalista de Largo Caballero amb relació al que passava en aquell moment.”

En relació amb la dificultat de triar un angle de visió en una persona que ha tingut una vida tan llarga (Frederica Montseny va viure 89 anys), Mireia Llinàs, guionista de la pel·lícula, ha explicat que “ens havíem de quedar amb l’essència del personatge i vam triar aquest debat intern entre les seves idees i l’oportunitat d’entrar en el joc i canviar alguna cosa.

Rafa Russo, guionista de la pel·lícula, ha parlat dels dos reptes afegits que s’han trobat en aquesta producció: “Les múltiples faccions de l’esquerra en aquella època, a Catalunya i Espanya, i haver de retratar el context de la Guerra Civil sense caure en un maniqueisme entre el model franquista i l’antagonista.”  S’ha mostrat molt satisfet de com s’han solucionat.

TV3 estrenarà “Frederica Montseny, la dona que parla” simultàniament amb À Punt Mèdia i IB3 dilluns, 8 de març, Dia Internacional de les Dones, a les 21.55. La producció explica el conflicte intern d’una dona valenta i idealista que s’haurà de qüestionar a si mateixa fins a esdevenir poderosa i pragmàtica. Amb aquest treball es vol retre homenatge a una dona extraordinària del passat, amb unes conviccions molt actuals.

N. P. amb esmenes pròpies

 

En este artículo

Iniciar conversación

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.