Avui s’ha presentat per videoconferència “Moebius”, la coproducció de TV3 i Veranda TV, amb la participació del Departament de Cultura de la Generalitat, que s’estrenarà el dilluns 17 de maig. Creada per Eduard Cortés i Piti Español, la sèrie consta de 10 episodis de 40 minuts, dirigits pel mateix Cortés.

Un thriller d’investigació sense policia, hipnòtic i ambientat en un petit poble de la Catalunya interior anomenat la Farga que no és tan tranquil com semblava.

Han participat en la roda de premsa Vicent Sanchis, director de TV3; Oriol Sala-Pataucap de Ficció i Cinema de TV3; Aitor Montánchez, productor executiu de Veranda TV; Eduard Cortés, creador i director de la sèrie, i Piti Español, creador i guionista al costat d’Eduard Cortés

“Estrenem una nova sèrie i és importantíssim per a TV3 perquè pensem, per una banda, que és la nostra obligació estar al costat de les productores i del sector que fa ficció a Catalunya i, per altra banda, perquè ens encanten les ficcions com a la gent que mira TV3”, ha començat el director de TV3, Vicent Sanchis. “Moltes de les nostres ficcions han travessat fronteres, es poden veure en plataformes internacionals i se n’han fet adaptacions arreu del món. Tot això accentua la necessitat de continuar fent ficció. Estic segur que “Moebius” seguirà l’estela de sèries com “Merlí”, “Les de l’hoquei”, “Benvinguts a la família”, “Polseres vermelles” i de tantes altres sèries d’èxit”.

Amb més nexes d’unió amb “Crims”, l’èxit “true crime” al qual substitueix al prime time dels dilluns, que amb “Merlí”, “Moebius” és un thriller d’investigació amb moltes peculiaritats. No hi ha policia. Qui segueix les pistes fins a saber què ha passat en l’accident del seu estudiant és la professora de matemàtiques, la Mamen, interpretada per Aida Oset. Es torna a l’institut com a “Merlí”, però no per estudiar filosofia, sinó per investigar un cas que portarà la inquietud a la vida d’un petit poble de la Catalunya interior que, com es veurà en la sèrie, no és tan tranquil com semblava.

“Estem al davant d’una sèrie que és diferent, perquè és hipnòtica, perquè té una atmosfera diferent al que s’ha fet fins ara. Està concebuda d’una manera que la fa molt especial i també exportable”, ha continuat Oriol Sala-Pataucap de Ficció i Cinema de TV3. “És ficció combinada, en la línia habitual de TV3, amb temes de sensibilitat socials. Si a “Les de l’hoquei” era l’empoderament d’un grup de noies, en aquest cas es parlarà d’un tema tan sensible com és el “bullying”. Considerem que és important com a cadena fer èmfasi en aquest tipus de problemàtiques que estan en el nostre dia a dia i que alumnes, pares i professors pateixen de manera recurrent”.

“La sèrie, com la teoria de Moebius, no té una única lectura. És un thriller psicològic, realista, proper a la vida quotidiana, amb aspectes que podríem viure nosaltres en el nostre entorn habitual ja que tots, en algun moment i potser sense ser conscients, podem assetjar o ser assetjats. És una sèrie de personatges plens de matisos i personalitat amb les seves pors i les seves rancúnies en un entorn quotidià”,  ha explicat Aitor Montánchez, productor executiu de Veranda TV. “La sèrie transcorre en un poble imaginari de l’interior de Catalunya anomenat la Farga. Una localització construïda gràcies a escenaris naturals ubicats, principalment, a Caldes de Montbui, que ha estat plató durant 8 setmanes, però també a Sant Boi, a l’Ametlla del Vallès, Barcelona, Pallejà, Granollers i Mataró.”

“Treballar per TV3 té un plus sempre que és la capacitat que té de deixar-se seduir per projectes més arriscats, més nous i que li poden donar una mica de personalitat a la ficció d’aquest país respecte a altres ficcions. Pels creadors és un estímul molt gran perquè ens permet fer coses que en altres llocs no podries. “Moebius” és un cas paradigmàtic d’això.”, ha dit Eduard Cortés, creador i director de la sèrie. “Al treballar amb el Piti en el guió volíem explicar les moltíssimes capes que hi ha en qualsevol comunitat, però no a través d’un producte costumista. Volíem una cosa més tensa, més misteriosa, més fosca i llavors vam pensar que el “thriller” era el gènere que més s’hi adaptava. Gràcies a això hem construït una sèrie molt addictiva, on l’espectador es veurà arrossegat a voler saber més.”

Una sèrie on un silenci, una mirada i l’ordre o el tempo en què s’ensenyen els elements d’una escena conduiran l’espectador a un lloc o un altre. On gràcies als actors, la música i  la fotografia s’ha construït una comunitat de la Farga que és suggerent i hipnòtica.

“Seré breu, jo preferiria no haver escrit aquesta sèrie, perquè el que m’agradaria moltíssim és veure cada episodi sense saber de què va. Perquè, sabent de què va, m’hi he quedat enganxat. L’hem construït d’una manera que és tan addictiva que em sap greu saber-ho”, ha dit Piti Español, creador i guionista al costat d’Eduard Cortés.

La roda de premsa ha comptat amb la gran part dels actors que en formen part com Aida Oset (Mamen), Manel Llunell (Natxo), Sonia Ninyerola (Leire), Marc Pineda (Àlex), Lluís Villanueva (Manel), Victòria Pagès (Lina), Andrew Tarbet (Robert), Marc Aguilar (Samuel), Jordi Garreta (Rai), Valeria Sorolla (Alba), Candela May (Iris), Nerea Royo (Andrea), Marc Soler (Guillem), Ivan Benet (Narcís), Lluís Marco (Ventura), Bea Segura (Marina), Roger Casamajor (Albert), Daniela Feixas (Ruth), Albert Triola (Pere), José García Ruiz (Ricard), Mark Ullod (Maties), Lluís Arruga (Sergi) i Nat Fuentes (Coro)

Aida Oset és la Mamen, la nova professora de matemàtiques, el personatge que carrega la trama principal al llarg de tots els capítols. “Forta, independent, que tira pel dret. I és d’aquelles persones que creu que saber la veritat és necessari, per molt dura d’assimilar que sigui. Té una part molt racional, com a bona matemàtica, però també és tossuda i impulsiva. Aquests trets l’ajudaran a avançar, però també farà que es fiqui on no la demanen i crearà incomoditat al seu voltant”, segons la definit l’Aida.

Sònia Ninyerola és la Leire a la ficció: “Forta, autoritària, transgressora. Té un món interior molt gran. I encara que, com fan molt adolescents, té una barrera per no mostrar el que els passa per dins, durant la sèrie anirà passant per espais i persones que la marcaran i se la podrà veure en diferents estat emocionals.”

Manel Llunell és el Natxo: “Un personatge hipnòtic, misteriós, a qui li passen molts ‘inputs’ pel cap. Està en un entorn on li toca gestionar moltes coses i ho fa com pot. Es veu molt afectat per tot i no ho vol mostrar, i això se’l va menjant per dins, més i més.”

Una sèrie amb nous talents sorgits d’un càsting exhaustiu, una aposta per cares noves i jove talent en combinació amb rostres coneguts pels espectadors, de talent consagrat. Dues generacions d’actors, els veterans que han aportat el seu talent, la seva experiència i la seva capacitat pedagògica amb els joves que aporten un valor que és inclassificable, com és l’energia, la vitalitat, la frescor i donar a les seves escenes caràcter seductor.

“L’ofici d’actor s’aprèn fent i mirant els altres com ho fan. I en el nostre cas s’aprèn també transmetent-lo”, deia quasi al final de la roda Lluís Villanueva, un dels rostres coneguts de “Moebius”, la sèrie que vol atrapar els espectadors de TV3 amb tot aquest talent davant i rere la càmera.

N. P.

En este artículo

Iniciar conversación

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.